Verbetering efficiency en customer experience door nieuwe,
slimme apps

Leestijd 2 minuten

Case: Dynamische sluisplanning

Leestijd:
2 minuten

Case Port of Amsterdam introduceerde in 2018 een aantal slimme ICT-applicaties, die de klantervaring en operationele excellentie verder verbeteren. Meest revolutionair is Poseidon, een trackingsysteem dat in 2018 vooral voor duwbakken is ontwikkeld, maar veel meer mogelijkheden heeft.

‘Dankzij de digitale trackers kunnen rederijen hun duwbakken nooit meer kwijtraken.’

Rederijen die meedoen, voorzien hun duwbakken van sensoren, waardoor ze permanent weten waar de bakken zich bevinden. Als de duwbak met sensor het Amsterdamse havengebied in- of uitvaart, wordt dat automatisch geregistreerd. Daarmee rekenen de rederijen automatisch af voor de tijd die ze in de haven verbleven. Vóór Poseidon moesten ze op online briefjes van tevoren aangeven hoe lang ze in de haven verwachtten te blijven, waarop Port of Amsterdam dan weer controles uitvoerde (en eventueel boetes uitdeelde als het niet klopte). ‘Naast gemak en minder administratieve lasten heeft het voor rederijen nog een voordeel: dankzij de digitale trackers kunnen ze hun duwbakken nooit meer kwijtraken’, vertelt Arjan Kampman, hoofd Digital & IT van Port of Amsterdam. Poseidon is een open systeem, waardoor andere Europese havens het op termijn ook kunnen gebruiken en daarbij hun eigen toepassingen kunnen bedenken.

DSP: dynamische sluisplanning

Een andere handige webapplicatie is DSP (dynamische sluisplanning). Door een nieuwe release in 2018 kunnen reders en agenten niet alleen hun sluisbezoek beter plannen, maar checken ze ook de beschikbaarheid van loodsen en slepers. Zo kunnen wachttijden tot een minimum worden teruggebracht.

Easydock

Easydock ten slotte is de nieuwe online applicatie voor zee- en riviercruiseschepen (in 2018 waren dat er in het havengebied 180, respectievelijk 2.007). Of er plek voor de schepen is en waar: dat ging tot 2018 allemaal via e-mail en telefoon. Nu hebben rederijen online het complete overzicht en kunnen ze zelf reserveren. Ook kunnen ze aangeven wat ze daarbij allemaal nodig hebben. ‘Al deze nieuwe ICT-toepassingen versterken de klantervaring en de havengemeenschap fors’, zegt Kampman.

Port of Amsterdam

06-05-2019

Meer cases zoals deze

Amsterdam vaart

Bart Verweijen en Elske van Vessem

Lees het stakeholderinterview

Short sea- containers

Noordzeekanaalgebied

1,1 mln.

 ton containers

Toename: 83.3% overslag
Lees meer

Logistiek & bereikbaarheid

Een goede bereikbaarheid van de haven blijft een cruciale
factor voor het succes van de klanten in de haven én …
Lees meer in het jaarverslag

Investeringen in infrastructuur

Port of Amsterdam heeft in 2018 vooral geïnvesteerd in uitbreiding van de haveninfrastructuur met als doel bestaande bedrijven te …
Lees meer in het jaarverslag

Snelle en veilige scheepvaart

Aantal scheepsbezoeken Amsterdam

5.087

scheepsbezoeken

Toename: 8,7% 
Lees meer

Havengebieden als logistieke hub voor supermarkten

Niet langer iedere supermarkt in de stad apart bevoorraden met halflege vrachtauto’s. Maar een hub inrichten aan de rand van de stad, van …
Lees meer

Overslagcijfers naar nieuw record

In 2018 is in de Amsterdamse haven met 82,3 miljoen ton opnieuw een nieuw overslag-
record geboekt. Samen met …
Lees meer in het jaarverslag

‘In het middelpunt van relevante transities voor de metropool Amsterdam’

Koen Overtoom CEO Port of Amsterdam Bekijk de video

Koen Overtoom CEO
Port of Amsterdam

Bekijk de video

Onze thema’s