Prodock: circulaire start-up en scale-up-locatie

Leestijd 2 minuten

Case: Hotelzeepjes krijgen tweede leven door start–up op Prodock

Leestijd:
2 minuten

Case Het was niet toevallig dat koning Willem-Alexander zijn gast, de president van Singapore, op 21 november 2018 meenam naar Prodock. De start-up– en scale-up-locatie van Port of Amsterdam is zo’n succes dat inmiddels aan uitbreiding wordt gedacht. Dat succes is mede te danken aan twee bedrijven die zich nadrukkelijk wijden aan de circulaire economie.

Zeepblokken naar derdewereldlanden

In september 2018 heeft de Amerikaanse non–profit organisatie Clean the World zijn Europese hub in Prodock gevestigd. Clean the World Ventures EU verzamelt gebruikte zeepjes en andere (vloeibare) doucheproducten van Europese hotelketens. Van de harde zeepjes worden nieuwe zeepblokken gemaakt, die vervolgens naar derdewereldlanden gaan om de hygiëne te verbeteren en zo besmettelijke ziektes te bestrijden. Ook grotendeels gevulde (voor meer dan 80%) flesjes met vloeibare doucheproducten worden hergebruikt, onder meer in rampgebieden. Legere plastic flesjes worden gerycled. Clean the World Ventures EU onderzoekt daarbij samenwerking met Plastic Recyling Amsterdam (eveneens gevestigd in het havengebied).

Organisch afval volledig hergebruiken

Scale–up The Waste Transformers heeft zich in augustus 2018 gevestigd in Prodock. Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld, bestaande uit drie zeecontainers, dat organisch afval volledig hergebruikt. Een aantal restaurants in het Amsterdamse Westerpark gebruikt het systeem inmiddels gezamenlijk. Restaurantafval gaat erin, wat eruit komt (na vergisting) is biogas, elektriciteit, restwarmte voor de warmwatervoorziening en compost. Het systeem is flexibel: je plaatst het, sluit het aan, en starten maar. Het bedrijf denkt aan toepassingen bij hotels, universiteiten, havens, maar ook appartementencomplexen.

Port of Amsterdam

06-05-2019

Meer cases zoals deze

Schone en veilige scheepvaart

Het water in het Noorzeekanaal vormt een hoofdtransportas en het is de taak van de Havenmeester om het scheepvaartverkeer daar …
Lees meer in het jaarverslag

Haven kolen- vrij in 2030

Overslag Bedrijf Amsterdam

-18%

 minder steenkool

Overslag steenkool Amsterdamse haven: 13,1 mln. ton
Lees meer

Transitiestappen met OBA

Port of Amsterdam bereidt zich voor op een scenario waarin de Amsterdamse haven in 2030 kolenvrij is. Dit doet zij …
Lees meer

Energie- transitie

Hernieuwbare energie en duurzame grondstoffen zijn de essentiële pijlers voor een nieuw op te bouwen energie- en industriesysteem…
Lees meer in het jaarverslag

‘In het middelpunt van relevante transities voor de metropool Amsterdam’

Koen Overtoom CEO Port of Amsterdam Bekijk de video

Koen Overtoom CEO
Port of Amsterdam

Bekijk de video

Onze thema’s